רשיון חשמלאי מוסמך 113265

זבולון כהן - חשמלאי מידרג - חשמלאי מוסמך

חשמלאי מוסמך

מיהו חשמלאי מוסמך?

חשמלאי מוסמך זהו בעל מקצוע שעבר לימודי הסמכה תאורטיים ומעשיים
המכילים את תחומי החשמל השונים. תורת החשמל מתקני חשמל מערכות הספק ועבודה מעשית.
בתום תקופת הלימודיים נדרש לעבוד עם חשמלאי בעל רשיון למשך שתיים לפחות. זמן זה מוגדר כעבודה מעשית.
במשך זמן זה החשמלאי מתנסה בעבודות תחת פיקוח צמוד שכן בזמן זה עלול הוא לבצע עבודות ללא ידע מקדים מה שעלול לסכן אותו ואת הסובבים אותו.
ישנם המון תקנות בחשמל שרק בזמן העבודה החשמלאי נחשף אליהם לכן תקופה זו חשובה כל כך.
חשמלאי מוסמךimage alt

באיזה מקרים מומלץ להעזר בחשמלאי?

בחוק ישנה הגדרה ברורה לגבי הצורך בשרות של חשמלאי והוא כל עבודה המצריכה שימוש בכלי עבודה לצורך תכנון ביצוע ותיקון של מערכות החשמל.
חשמלאי מוסמך

איך בוחרים חשמלאי בעל הסמכה מתאימה?

לחשמל ישנם דרגות שונות של רישוי הנפוץ ביותר זהו חשמלאי מוסמך רשיון זה מקנה את האפשרות לעסוק בתכנון וביצוע של מתקני חשמל עד לגובה זרם של 3*80A
במידה וישנו מתקן בעל מפסק ראשי גדול יותר משל רשיון החשמלאי מותר לבצע בו פעולות תחזוקה למעט החלפת מפסק ראשי.

איזה שירותים מספק חשמלאי מוסמך?

ניתן לקבל ע"י חשמלאי שרותי תכנון מערכות חשמל, תחזוקה למערכות חשמל, איתור ותיקון תקלות במערכות חשמל והתקנת אביזרי חשמל למיניהם

כיצד תדעו שבחרתם בחשמלאי מומלץ בעל הסמכה?

כיום על פי החוק עבודת חשמל חייבת להתבצע ע"י חשמלאי מוסמך בעל רשיון מתאים ובתוקף.
מלבד זאת מומלץ לבדוק האם יש לחשמלאי המלצות אמינות שכן אם להמלצות אין גוף בקרה בפני עצמו יש להטיל ספק לגבי אמינותם.

מה המחיר?

תחום החשמל הינו תחום רחב מאוד לניתן לייצר מחירון שכן מדובר בשרות שתלוי בתנאי השטח ולכל מקום יש תנאים שונים.

מומלץ לקבל הצעת מחיר לפני תחילת כל עבודה לצורך תאום ציפיות ויכולות הן של נותן השרות והן של הלקוח שיוכל לשאת בהוצאות.בעזרת חשמלאי ניתן לפתור בעיות רבות. כגון קצר בלוח החשמל שיכול לנבוע ממספר דברים לדוגמא מכשיר חשמלי מקולקל שמחובר לרשת החשמל בבית. במקרים נדירים יותר יתכן וקו החשמל נפגע בתוך התעלה כתוצאה מפריצת בידוד מה שיגרום לקצר בלוח החשמל.
המושג קצר הוא מונח כללי אך למען הדיוק ישנם שני סוגים נפוצים.

חשמלאי מוסמך

האחד קצר ממש בין פאזה לאפס מה שיגרום לקפיצה מיידית בלוח החשמל.
השני זהו זליגת חשמל שתגרום לממסר הפחת לקפוץ היות וישנה אפשרות וישנו מתח צף שיכול לגרום להתחשמלות. הארקה משמשת בעיקר למניעת התחשמלות שכן לולא הארקה תקינה הינו יכולים להתחשמל מהחשמל הצף שנמצא בעיקר במכשירי חשמל מתכתיים לדוגמא מכונת כביסה. לכן ישנה הארקה בבית וממסר הפחת הוא בעצם השלמת הגנה כך שגם אם תתפתח תקלה ממסר הפחת ירגיש אותה וינתק את זרם החשמל לדירה ובעיני הצרכן זה נראה כמו קצר אך זהו זליגת חשמל שמפעילה את ממסר הפחת.
תקלות נפוצות נוספות הם שקע שהחשמל הפסיק לעבוד בו. במקרה זה יתכן ונוצר עומס בקו מה שיגרום לנתק כתוצאה מהעומס.
דבר זה לא יקרה אם תכנון החשמל נכון וישנו חצי אוטומט שתואם לזרם המקסימלי שאליו תוכנן קו החשמל שכן ישנה התאמה בין מוליכי החשמל לבין הזרם המקסימלי שאיתו תוכנן לעבוד המא"ז(חצי אוטומט).
תקלה נפוצה נוספת זה מדיח חשמל מקצר.
בדרך כלל המדיח ממוקם במטבח מתחת לשיש ככל שעובר הזמן האיטום  שנעשה בזמן התקנת השיש מתבלה ודבר זה גורם למים שעל השיש לחדור לתחתית השיש ובעיר על הקיר שמתחת לשיש כך שהמים מצליחים לחלחל לתוך שקע החשמל וליצור קצר או זליגת זרם לתוך הארקה בשני האפשרויות תגרם הפקעה במערכת החשמל ודבר זה יוביל לניתוק או של החצי האוטומט או של ממסר הפחת לכן יש לשים לב מדי פעם שהאזור שמתחת לשיש נשאר ייבש.
חשמלאי נדרש גם לשדרוגים בבית כגון התקנת כיריים תלת פאזיות.
לשדרוג זה נדרשים מספר דברים.
ראשית נדרש להוסיף חיווט בתוך התעלה שכן בקו תלת פאזי ישנם חמישה חוטי חשמל.
שנית נדרש להתקין מפסק תלת פאזי חצי אוטומט בלוח החשמל שתפקידו להגן על הקו מפני זרם יתר או זרם קצר ובכך גם להגן על הכיריים החשמליות.
השלישי הוא התקנת שקע שוקו או סיקון אדום תעשייתי תלת פאזי 5*16 אמפר.
למען האמת כיריים לא באמת צריכים קו תלת פאזי אם כי דו פאזי אבל מבחינת העבודה אין הבדל רק שפאזה אחת תהיה ספייר למקרה הצורך.
לוח תלת פאזי כשמו כן הוא לוח שמוזן משלושה פאזות של חברת החשמל. היתרונות של לוח תלת פאזי הוא ביכולת לספק לנו זרם גבוהה לדירה ובכך לאפשר למספר רב של צרכנים לעבוד בו זמנית. מה גם שכיום ישנם צרכנים תלת פאזיים שאותם ניתן להתקין רק בלוחות תלת פאזיים.
גם כיום ישנם לוחות חשמל חד פאזיים אך מדובר בלוחות חשמל ישנים. כיום גם בבתים ישנים ניתן לבצע שדרוג ללוח תלת פאזי זאת בהנחה שאין בעיה מבחינת חברת חשמל.
שדרוג לוח חשמל לתלת פאזי מצריך מספר דברים.

  1. בדיקה מול חברת חשמל שניתן לשדרג את קווי החשמל שלהם לתלת פאזי כולל החלפת מונה לתלת פאזי.
  2. התקנת לוח חשמל תלת פאזי כולל החלפת כל הרכיבים בלוח החשמל לתשתית תלת פאזי.
  3. בדיקת תקינות החשמל בכל הבית/הדירה על מנת לאפשר לבצע בדיקת תקינות חשמל במתקן וביצוע בדיקה מקיפה של חברת החשמל לצורך תקינות ממש כמו בקבלת דירה חדשה.

כמובן שישנה עלות לא מבוטלת לכל העבודה הן מבחינת חברת חשמל והן מבחינת עבודת החשמל שהחשמלאי צריך לבצע במתקן.
יש גם תשלומי אגרה כמופיע אצל חברת החשמל.
לסיכום עלות כזאת יכולה לנוע בין 5000-25000₪
לכן צריך לבחון תחילה את הנחיצות ואת החלופות לפני ביצוע עבודה כזאת.
ללוח תלת פאזי ישנו חיסרון אחד.
החיסרון הוא שרוב מכשירי החשמל בבית הם צרכנים חד פאזיים שמוזנים ממתח של V230 בלוח חשמל תלת פאזי ישנה הזנה של 380V בכל אחד מהפאזות בכדי לאפשר לצרכנים תלת פאזיים לעבוד אך ישנה סכנה למכשירים החד פאזיים שבמידה ומוליך האפס מתנתק מלוח החשמל יכול להיווצר מצב שהמתח יעלה על V230   ויגרום למכשירי החשמל החד פאזיים להישרף ולרגום לנזק עצום של עשרות אלפי שקלים למכשירי החשמל.

הארקה

הארקה זהו אמצעי הגנה המותקן בכל מתקן חשמלי.
תפקידו להגן על המשתמש במתקן כך שאם תתפתח תקלה עם יכולת חשמול אז אמצעי ההגנה יפעל כך שזרם החשמל ינותק ובכך תמנע התחשמלות שעלולה לגרום לאובדן חיים או פציעה קשה.
ישנה מנגנון שנקרא הארקה מנגנון זה נועד להבטיח מעין מעגל התנגדות סגור בעל התנגדות נמוכה כך שגם ללא ממסר פחת בעת התחשמלות ינותק זרם החשמל בזמן קצר מאוד.
ממסר הפחת למעשה זאת השלמת הגנה במתקן כך שאפילו ללא התחשמלות בפועל בעת מצב פוטנציאלי של התחשמלות המערכת תזהה את זרם הדלף שנוצר במתקן ותגרום לניתוק מידי של החשמל ובכך למנוע מצב של התחשמלות.
כמו בכל מערכת גם למערכת זאת ישנם חסרונות ובעיקר  סוג של התראות שוו שבאות לידי ביטוי בקפיצת ממסר פחת אך היות ומדובר בסכנת חיים עלינו להתייחס לכל מקרה כאילו ישנה סכנה אמיתית ולהזמין חשמלאי לבדוק ממה נובעת

לכן חשוב ביותר לוודא שמוליך האפס מחובר כראוי ומומלץ תמיד לעבוד על לול החשמל כאשר המתח כבוי בלוח למניעת מקרה של התנתקות מוליך האפס תחת מתח.

×
דילוג לתוכן